Bu kitapla beraber bambaşka bakış açıları kazandım, olaylara baktığım pencere ciddi anlamda değişti emin olun.
Kitabın basım tarihi oldukça eski olsa da; Doğan Cüceloğlu'nun şu sıralar tartışıyor olduğumuz konulara o zamanlardan getirdiği önsezili yorumlar da beni çok etkiledi.
Örneğin; paradigma yapısı ve Türk Milleti'ndeki yansımaları... Öyle net şekilde örnekleyerek anlatılmış ki...
Eğer bir parça bahsetmek gerekirse...Paradigma yapısını şu şekilde anlatıyor Doğan Cüceloğlu:
"Bir evin önünde bir kedi olduğunu düşünün. Evin sağına ve soluna ellişer metre ilerisine birer sözcü bırakalım. Eve sağ taraftan yaklaşan çocuklara (bu gruba A grubu diyelim) sözcü, '50 metre ilerideki evin önünde bir kedi yavrusu var. Zavallı, sahipsiz. Kendini sevecek, okşayacak birini arıyor.' mesajı versin.
Eve sol taraftan yaklaşanlara ise (bu gruba B grubu diyelim) '50 metre ilerideki evin önünde küçük bir kedi var. Bu kedi kuduz hastalığına yakalanmış. Dikkat edin.' mesajı versin.
Bu şekilde A grubundaki çocuklara sevgi paradigması gözlüğü takılırken, B grubundaki çocuklara korku paradigması gözlüğü takılmıştır. Bu nedenle iki grup da, kendi paradigmasına (algı haritasına) göre kediye karşı davranış biçimi geliştirecektir."
İşte böyle... Tahmnin edersiniz, koca bir kitabı küçük çaplı bir yazıya sığdırmak çok zor oluyor. Size tavisyem bu kitabı kesinlikle okumanız:) Pişman olmazsınız:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder