11 Kasım 2012 Pazar

NEDEN ADI KUŞKONMAZ CAMİİ? =)


Üsküdar'da bulunan Kuşkonmaz Camii (Şemsi Paşa Camii) 'nin bir hikayesi varmış... Ben öğrendim, çok hoşuma gitti:) Sizinle de paylaşmak istedim:)

1500 lü yıllarda yaşamış olan Şemsi Paşa çok titiz bir insanmış ve dönemin sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa ile rekâbet halindeymiş. Zaman zaman bir araya geldiklerinde hacivat ile karagöz misali birbirleri ile çekişirlermiş. Laf esnasında söz dönmüş dolaşmış Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa’nın Sultanahmet'in yanıbaşında yaptırmış olduğu Mimar Sinan’ın en zarif eseri kabul gören Sokullu Mehmet Paşa Camii'ye gelmiş. Şemsi Paşa, dayanamayarak Sokullu’ya demiş ki:

-Efendim bir cami yaptırmışsınız. Çok hoş. Ama güvercinler caminizi pisletmişler!

Sokullu Mehmet Paşa da:

-Efendim, Allah’ın yarattığı mahlukattır. Normaldir, engel olamazsın. Olur böyle şeyler! demiş.

Sohbet burada kapanmış...

Ancak gün gelmiş, Şemsi Paşa da kendi hatırasını yaşatacak bir camii yaptırmak istemiş. Hatırına ise Sokullu Mehmet Paşa'ya yarı alaycı şekilde yaptığı eleştiri gelmiş. İçinden "Düşünmeden ağzımızdan çıkan bir laf bizi ne hale düşürdü." diye geçirmiş...

Bunun üzerine dönemin yıldızı parlayan mimarı Mimar Sinan'a gidip şöyle demiş:

-Bana öyle bir camii yap ki, üzerinde kuşlar uçmasın....

Mimar Sinan bu istek üzerine ilmi ve mimari dehasını kullanarak kısa bir araştırmadan sonra Üsküdar'da hem kuzeyden hem de güneyden esen rüzgarların kesiştiği bir nokta bulmuş. Kuşların bu rüzgarlardan ve kıyıya sürekli çarpan sert dalgalardan hoşlanmayacağını düşünen Mimar Sinan caminin yapımına başlamış.

Böylelikle ismiyle müsemma Kuşkonmaz Camii 1580 yılında meydana gelmiş:) 




İşin ilginç yanı ne biliyor musunuz?

Martıların favori yiyecekleri olan simidin mucidinin, Kuşkonmaz Camii'yi yaptıran Şemsi Paşa'yla aynı kişi olması...:)


Hayat gülümseten detaylarla dolu...:)